Verhuispauze – Wit voetje

Gisteren stapte ik met mijn blote voeten in de witte muurgladpasta. Zo heet het echt, Muurglad, en je kunt er als amateurstukadoor een beschadigde muur mee repareren. De muur was klaar en ik liep  achteruit om het resultaat te keuren. Daarna had ik een witte voet.

Een wit voetje halen is een uitdrukking die je gebruikt wanneer iemand zich aanpast om in de gunst van een ander te komen. Wanneer dat tegen je gezegd wordt, is dat nooit positief. Toch past iedereen zich aan in relatie met de ander. Niet om een wit voetje te halen, maar om rekening te houden met andermans gevoelens. We doen het dan niet voor onszelf, zoals een wit voetje halen impliceert, maar voor de ander.
Het heeft veel bijkomende voordelen, dat rekening houden met andermans gevoelens. Je vermijdt ongemak, je houdt de relatie goed, en je zorgt dat de ander jou nog een beetje aardig vindt.

Gisteravond heb ik de witte muurgladpasta van mijn voet gewassen.  Nu we onderweg zijn naar de camping staat hij schoon naast mijn andere voet op het dashboardkastje. Nu ik hem hier in zijn gebruikelijke kleur zie staan, vraag ik me af hoe vaak er in mijn geval sprake is van het spreekwoordelijke witte voetje halen. Want laten we eerlijk zijn; ervoor zorgen dat die ander je nog een beetje aardig vindt, is met andere woorden zeggen dat je in de gunst van die ander wilt komen. Misschien is daar niets mis mee. Als anderen je aardig vinden, lig je lekkerder in de groep en willen mensen sneller iets voor je doen.

Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek stamt het spreekwoord uit de tijd dat bezitters van een paard met vier witte voeten geen tol hoefden te betalen. Heel voordelig dus.
Gek eigenlijk, dat het niet positief gelabeld wordt. Nu ik erover nadenk zou ik veel vaker een wit voetje moeten willen halen. Al moet ik het dan niet zo noemen. Mensen die witte voetjes proberen te halen, worden meestal niet zo aardig gevonden. Dan heeft het dus een averechts effect. Ik noem het gewoon ‘rekening houden met andermans gevoelens’. Een eenentwintigste-eeuwse variant van een paard met vier witte voeten bezitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s